Interview

Mohammed Chelh

‘Centrum West’ te Molenbeek (Brussel) 2 juni 2001.

Op welke school zit je?

Een chique school die gelegen is in G..

En jij woont hier in de buurt?

Ja, hier een eindje verder.

Waarom ga je naar die school? Is er geen die dichter bij is?

Ja maar die zijn niet goed, wij leren er niet veel. Bijna alle kinderen die ik ken, die in de Windroos waren of Windekind - dat zijn geen goede scholen - zijn allemaal naar een speciale school gegaan. Er zijn goede scholen.

Wat bedoel je met een speciale school?

Een speciale school is voor kinderen die niet goed kunnen volgen. Bijvoorbeeld mijn zus was in de Windroos, mijn zus en ik zijn naar het college gegaan. Daar was het moeilijk voor haar en zij is naar een speciale school gegaan. Maar voor mij niet. Als ik in de klas volg dan is dat gemakkelijk. En ik vind mijn huiswerk niet moeilijk.

Ik ben 13 jaar en zit op het ASO in het eerste leerjaar en ik volg moderne.

Waarom geen klassieke?

Ah Latijn. Ik vind Latijn niet belangrijk. Dat is een oude taal.

Mocht jij kiezen of hebben je ouders gekozen?

Ik mocht kiezen. PMS heeft mij gezegd dat ik geschikt was voor TSO. Ik heb geweigerd, ik wilde naar het ASO gaan. Daarvoor heb ik de Diocesane proefwerken gedaan. Dat is om te tonen wat je kunt. Ik heb geen enkele buis gehad. Een week later stuurde zij mij een brief dat ik naar het ASO mocht gaan.

En toen dacht je, Yes! Leer je graag?

Ja. Op bepaalde momenten, hangt ervan af wanneer. Bijvoorbeeld ’s woensdags niet. Want dan ga ik naar Centrum West …..

Met leren bedoel ik niet alleen school. Wil je graag dingen weten? Wat interesseert jou zo bijvoorbeeld?

Chemie, dat vind ik knap. Zoals mijn leraar biologie. Hij geeft biologie, technologie, aardrijkskunde en meer van die vakken. Hij geeft veel lessen. Maar biologie heb ik niet graag maar als hij proeven doet op bijvoorbeeld planten dan heb ik dat wel graag. Ik zou ook willen weten hoe zit het in de wereld. Bijvoorbeeld geschiedenis: hoe hebben de mensen geleefd, waarom is dat gebeurd in Egypte? Wat ik mij altijd afvraag is hoe hebben zij de Piramides gebouwd? Niemand kan mij die vraag beantwoorden.

Als je in het ASO zit, hoe zie jij dan de toekomst?

Goed en proper werk. Niet zoals in de bouw. Ik kan dat wel, knutselen, dingen bouwen, van alles. Ik kan dat goed. Ik doe dat ook graag maar ik wil ambassadeur worden. Ik wil een beetje de politiek in. De helft van mijn gedachte zijn voor politiek - meer politiek zoals bij ministers - en de andere helft is ambassadeur. Politiek af weten van elk land. Ik ga op 18 jaar proberen minister te worden of burgemeester maar niet van Molenbeek. .

Maar je woont in Molenbeek?

Ze maken hier een park maar grote jongens maken het vlug kapot. Kleine kinderen kijken ernaar en doen hetzelfde. Waarom ze dat doen weet ik niet. Misschien voelen ze zich groter als ze dat doen, zoals die grote jongens.

Dus de helft van jouw gedachte zijn bij minister worden of burgemeester maar niet van Molenbeek of wel ambassadeur?

Ja. Of als ik kan baas worden van een ambassadeur zoals de Minister van Buitenlandse Zaken. Hoe heet hij ook weer, wacht hij is gisteren nog op het nieuws geweest. Louis Michel, de man met de baard

Ja.Weet je wat een ambassadeur doet?

Ja, min of meer. Communiceren met andere landen. Bijvoorbeeld de ambassadeur van Marokko, zij hebben een plaats in Marokko….. Ambassadeur van Marokko die helpt wanneer de Marokkanen naar hier komen, zonder papieren. Hij zorgt ervoor dat zij terug in hun land gaan.

Jij zegt ik woon hier niet graag, er zijn te veel grote jongens die van alles kapot maken. Is dat de enige rede?

Ik ben hier alle dagen in Molenbeek, nee niet alle dagen ik ben ook in Ganshoren. Daar is het meer kalmer en properder dan hier. De helft van de dag zie ik propere, beleefde mensen en alles en opeens wanneer ik naar huis ga zie ik vuile dingen en van alles. En dan weet ik dat ik in Molenbeek ben. Moest ik kunnen verhuizen dan…..

Ben jij hier in België geboren?

Ja ik ben hier geboren en bezit een Belgisch paspoort en identiteitskaart. Mijn ouders zijn in Tanger, in Marokko geboren. Elk jaar gaan wij naar Marokko op vakantie omdat veel van onze familie daar woont. Dat is een lange reis vooral in het begin maar nu voor mij niet meer. Vroeger reden wij er drie dagen over maar nu rijden wij vlug. Mijn vader wil vlug aankomen. Het duurt twee dagen, soms een dag.

Als je later volwassen bent, waar zou je dan willen wonen? Zou je terug naar ginder wonen als je gestudeerd hebt?

Nee. Soms op vakantie, maar ik ga zeker naar Egypte op vakantie als ik ga trouwen of als ik ga stoppen met studeren. Ik ga zeker naar Egypte. Maar ik zou in België willen wonen.

Wat vind je dat er nog zou moeten veranderen hier in de buurt? Khalid vertelde mij daar straks dat het park waar jullie naar toegaan dat ze dat la Cage noemen.

Ja, la Cage. Het is een park van 5 vierkante meter en rond die 5 vierkante meter zijn ijzeren hekken. Zoals een cage, in het Frans noemen wij het een cage. Een cage waar kleine apen in zitten, een kooi. In het Frans zeggen wij la Cage.

Klopt het dat Molenbeek, jouw plaats hier een beetje een kooi is? Voel jij je hier gevangen?

Nee ik doe wat ik wil. Maar meestal blijf ik hier niet spelen. Ik ga altijd met vrienden weg. Ergens anders waar het kalmer is. Bijvoorbeeld: we gaan naar de cinema, naar een zwembad. Soms gaan wij in het park spelen bij de Basiliek. We spelen voetbal of tikkertje of we gaan fietsen in het Laarbekbos.

Je zegt ook dat je met vrienden naar de cinema gaat. Naar welke films ga je?

Komedies, films om te lachen of actiefilms. Mijn lievelings actiefilm tot nu is de Gladiator. Heb jij die al gezien? Een mooie film vind ik. Ik zou graag in de tijd van de Romeinen leven. Ik zou een machine willen die je terug in de tijd brengt. Ik pak een zak mee met een aansteker en een televisie en een computer. Dat ga ik daar tonen. En zij gaan denken dat ik een god ben.

Maar zou dat niet voor problemen kunnen zorgen?

Ik denk dat ze dom zijn, niet zo slim. En ik zou het fijn vinden om even voor God, koning of farao te spelen. Ik zou graag koning van België willen zijn. Dat lijkt mij plezant. Je bent bekend en de meeste mensen hebben je graag. Ik zou een mooi en goed leven hebben.

Wat betekent voor jou een goed leven, een mooi leven?

Dat ik een vrouw heb, dat ik kinderen heb, dat zij mij graag zien en vrienden. Ik denk ook dat ik gladiator wil zijn, Maximus.

Waarvoor ben je het meeste bang, waarvoor en voor wie?

Dat ik, voor dat ik een ding wil, bijvoorbeeld ambassadeur worden, dood ga. Ik wil gewoon lang blijven leven en een goed leven leiden.

Wat vind je van racisme? Heb je daar ooit al iets van gemerkt of ondervonden?

Ja een lerares in het lager onderwijs. Ik vond dat zij racistisch was.

Maar het feit dat jij van Marokkaanse afkomst bent veranderd dat iets aan uw leven? Bijvoorbeeld doordat je misschien minder kansen hebt om minister of ambassadeur te worden?

Vind je dat je minder kansen krijgt?

Ja. Maar als ik mijn diploma heb dan denk ik dat zij niks te zeggen hebben.

Weet je wat allochtonen zijn?

Iets met godsdienst?

Nee, nee, nee. Je hebt twee woorden autochtonen en allochtonen. Autochtonen zijn mensen die hier geboren zijn en wiens familie ook van hier is. Bijvoorbeeld ik ben een autochtoon.

Ik ook.

Niet helemaal omdat jouw familie, jouw roots in Marokko liggen. In Marokko ben jij autochtoon en zou ik een allochtoon zijn. En hier zijn de rollen omgedraaid.

Maar al mijn tantes en mijn onkels leven hier.

Als iemand racistisch is, bijvoorbeeld met u, krijgen zij dan een boete?

Het is strafbaar ja.

Ja?

Ja. Als ik bijvoorbeeld zou zeggen vuile Marokkaan en je dient klacht i,n dan kan ik gestraft worden.

Als het kleine jongens zijn dan niet?

Nee, nee maar vind jij niet dat racisten niet gestraft zouden moeten worden?

Ik vind dat ook. Maar dan moeten ook Marokkanen gestraft worden als zij bijvoorbeeld zouden zeggen: ‘Flamand’.

Het zou langs twee kanten bestraft moeten worden.

Ja, niet alleen de Belgen.

Moest jij ambassadeur of minister zijn zou jij er iets aan doen?

Ik zou een jaar gevangenisstraf geven. Straffen vind ik belangrijk. Alhoewel ik zou ze eerst een kans geven en als ze het weer doen straf geven.

Ga jij nog naar de Moslimschool?

Nee.

Ga je naar de moskee?

Ja , als ik vrijdag geen school heb dan ga ik met mijn vader of soms met mijn vrienden.

Vind je dat belangrijk?

Ja. Wat ik ook vind is dat ik alleen Marokkaanse vrienden heb Ik wil een beetje van alles Turkse, Belgische.

Je hebt alleen maar Marokkaanse vrienden en dat vind je spijtig?

Ja.

In het college zitten toch niet alleen Marokkaanse jongeren?

Nee.

Jij hebt nog geen vrienden met anderen?

Nee, die willen dat niet terwijl ik dat wel zou willen

Hebt je het al eens geprobeerd? Hoe zou je dat bijvoorbeeld doen?

Geen idee.

De school, doet die er iets aan?

Soms wel, zij doen projecten waar wij samen moeten werken.

En lukt dat een beetje?

Ja , een beetje. Maar vorig jaar was ik alleen met Belgen. Ik was de enige Marokkaan in mijn klas. Ik had vrienden. Maar nu in het eerste middelbaar zijn de klassen in tweeën verdeeld. En zij hebben alle Belgen….

Maar je bent toch ook Belg?

Ik weet niet, ik kan het niet uitleggen.

Jongeren van Marokkaanse afkomst bedoel je die hebben ze samen gezet?

Ja.

En jullie zitten apart of hoe moet ik het begrijpen?

Er zijn teveel leerlingen en ze hebben de klas in tweeën verdeeld. Bij mij in de klas zitten er alleen maar Marokkanen, een Turk en een Armeense. En al de andere klassen zijn Belgen.

Maar in jouw klas zitten toch ook nog Belgen?

Alé zo wel maar van original Marocain.

Dus in jouw klas zitten geen originele Belgen? Zij hebben jullie echt………Wat vind je daarvan?

Ik vind dat niet goed, ik vind dat je dat een beetje moet mengen. Want op die manier kun je toch geen vrienden maken.