Mijn Stad – Ma Ville – My City

Jan Knops en Khosro Adibi

 

Als ik iemand, die zijn hele leven geleefd heeft in de stad, sterft dan sterft de hele stad met hem mee
— Salima Oualdali

Publicatie (2000). ‘Mijn Stad - Ma Ville - My City, uitspraken en foto’s van kinderen over Brussel’

Ik voel mij thuis als ik mijn gedacht kan zeggen’, ‘Kind zijn in de stad is tof omdat je nog de tijd hebt om veel dingen te beleven’ en ‘Je bent niet alleen in een stad, maar je kunt je wel alleen voelen’ zijn enkele uitspraken van kinderen over de stad.

Hoe beleven kinderen van 10-12 jaar, die in Brussel wonen, de stad? Wat houdt hen bezig, wat boeit hen, hoe bekijken zij de stad en waar maken zij zich zorgen over?

MijnstadMaville001.jpg

In het boek ‘Mijn Stad – Ma Ville – My City’ maken zij ons deelgenoot van hun overpeinzingen en hun tochten, dwalend met een fototoestel door de stad. Al filosoferend en fotograferend geven zij ons een impressie van de wijze waarop zij hun stad ervaren; soms ontroerend en verrassend, soms hard en confronterend, maar meestal onverbloemd en spontaan.

‘Mijn Stad – Ma Ville – My City’ is een poëtisch en authentiek document gemaakt door kinderen. Een document waarin kinderen zelf aan het ‘woord’ worden gelaten en waarin het abstracte en het concrete van hun belevingswereld worden gecombineerd.

‘Mijn Stad – Ma Ville – My City’ is het product van een proces, een tocht in etappes binnen het kader van het Filokidsproject dat zich als doel stelt ‘Brusselse kinderen een stem te geven’. Een initiatief dat werd genomen door het Comité Bijzondere Jeugdzorg Brussel in samenwerking met het Onderzoekscentrum Kind en Samenleving, Zeno (Centrum voor praktische filosofie) en Initia (Bureau voor kunst- en cultuurinitiatieven).

MijnstadMaville006!.jpg

De eerste etappe werd afgelegd in januari 1999. Gewapend met een fototoestel trokken achtentwintig kinderen onder begeleiding van de kunstenaar Khosro Adibi een aantal keren de stad in. Niet gehinderd door enige kennis van zaken en in volledige vrijheid hebben zij de ‘stad’ gefotografeerd.

De tweede etappe werd afgesloten in februari 2000. Ruim een jaar hebben ongeveer honderd kinderen bijna wekelijks gesprekken gevoerd over de stad aan de hand van de methode‘filosoferen met kinderen’. Verdeeld in tien kleine onderzoeksgemeenschappen hebben zij zich bezig gehouden met uiteenlopende vragen over hun beleving van de stad.

Van de uitgebreide hoeveelheid (filosofische) uitspraken en foto’s is een selectie gemaakt die ter goedkeuring aan de kinderen werd voorgelegd. Met het geselecteerde materiaal van ‘woord’ en ‘beeld’ zijn de uiteindelijke combinaties in ‘Mijn Stad’ gemaakt.

Jan Knops

MijnstadMaville008.jpg

Kinderen:Aurélie Ackerman, Tilly Hendrickx, Khalid Elmarkouchi, Stephanie Van Meerbeek, Julie Fauvel, Benedicte Yalcin, Mohammed Chelh, Michaël Delaere, Anaïs Leenen, Elodie De Mulder, Rebecca Van Hove, Umit Cebi, Salima Oualdali, Huseyin Atar, Yassin El Khaldi, Youssef Boulfihim, Anton Ceuppens en Julien Vandamme, Semih Karatmanli,
Leerkracht: Eddie Janssens
Jan Knops, samenstelling en redactie
Khosro Adibi, fotografie
Nederlands / Frans / Engels
Uitgever Bakermat, Mechelen, 2000 - ISBN 90-5461-280-0